Ruim 48 uur in de trein ...
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Carolien en Hans
20 Januari 2012 | India, New Delhi
De kinderen, vooral Samuel, genieten er enorm van. Je kunt het vergelijken met een vakantie in een te kleine caravan waar ook nog onbekende andere mensen bij wonen. Eén van hen is Awon uit Assam. Hij is ongeveer 25 jaar oud en reist vanaf het begin met ons mee, alleen moet hij daarna nog 16 uur verder reizen. Awon is een vriendelijk mens. Hij helpt ons zoveel hij kan en maakt tekeningen met de kinderen. Alsof de Heer een engel met ons meegestuurd heeft.
Minder vriendelijk is de psycholoog die bij ons komt zitten. Hij heeft het beste met ons voor, zo lijkt het. We krijgen koffie van hem en hij stelt heel veel vragen, lijkt erg belangstellend en is dat misschien ook. Op een gegeven moment stelt hij mij echter een sekstherapie voor. Dat wordt me al te gortig en ik bedank hem vriendelijk. Even later wordt Marloes het vuur aan de schenen gelegd: “Ben je al getrouwd? Waar zijn je ouders? Kan ik anders met je vader praten?” Onze gezamenlijke emmer raakt aardig vol, de spreekwoordelijke laatste druppel valt wanneer Carolien een foto gaat maken uit de trein (de deuren blijven gewoon openstaan). De man komt te dichtbij: “Wat ben je mooi. Gebruik je iets voor je huid? Wil je me een kus geven?” Carolien ontsnapt ternauwernood en vertelt ons wat er is gebeurd. We zijn ontzet en zien kort daarop een man in het bed van Marloes liggen. Je raadt het al: het is de man die wij inmiddels Fred Friemel zijn gaan noemen. Ik heb hem toen heel dringend en uiterst duidelijk met de nodige handgebaren en mimiek de deur gewezen. Wie het ook is, ze blijven met hun … van Carolien af. We hebben hem niet meer terug gezien:). Ik maak blijkbaar behoorlijk indruk als ik boos ben.
Naar buiten kijkend zien we opnieuw heel bijzondere dingen: fietsriksja’s, kleurig versierde vrachtwagens, drie, vier mensen op één motor, een begrafenisstoet waarbij de trommels voorop gaan. Zilverreigers, ijsvogels, hops, neushoornvogels, papegaaien. We zien een vos, antilopen, apen, grondeekhoorns. Poep aan de muur (dat drogen de mensen en gebruiken ze als brandstof), mannen en vrouwen met manden, stenen, fruit en nog heel veel meer op hun hoofd.
Het slapen gaat eigenlijk heel goed in de trein. Je schommelt lekker heen en weer en de bedden zijn ruim genoeg. Aan de harde matrassen zijn we al eerder gewend geraakt. Het eten is niet zo gevarieerd, maar wel lekker. Rijst, rijst en nog eens rijst met elke keer hetzelfde sausje. We drinken veel water en Rhodé eet de pindakaaspot leeg. We hebben één zak snoep die we langzaam maar zeker verorberen.
Uiteindelijk voelt de reis minder lang aan dan hij in werkelijkheid is. We vermaken ons wel, stappen regelmatig uit en hopen dat we niet te laat zijn met instappen. We lezen bladzijde na bladzijde, doen spelletjes, zoals Mens erger je niet met Awon en lachen om de tientallen verkopers die met de gekste dingen langskomen (thee, thee, thee, koffie, thee, thee, een massageborstel, gasaansteker, sari, sieraden, salades, boeken en dan weer thee, thee en koffie). Zelfs het toiletbezoek is een ‘attractie’, wiebelend boven een gat zittend.
Het ‘hoe en wanneer’ uitstappen is onze laatste uitdaging. De hele trein is in een diepe slaap verzonken en buiten is het aardedonker. Naambordjes ontbreken veelal op de stations. Maar een aantal mensen wordt wakker en na enig gevraag en overleg blijken we er bijna te zijn. Om 3.10 uur, twee uur later dan gepland, arriveren we in Silliguri en ontmoeten we Erik met wie we in een half uur tijd naar ons volgende adres rijden.
Onze reispsalm 91 heeft er een nieuwe dimensie bij gekregen.
20 Januari 2012 - 16:43
Marco En Marjolein:
Wat een herkenning van de vele indrukken die wij in 2010 op mochten doen tijdens onze treinreis naar het zuiden (al was het 'maar' 36 uur). We leven werkelijk (ook in onze verbeelding) met jullie mee. Geweldig dat jullie veilig zijn aangekomen op je bestemming. Klaar voor het vervolg van jullie avontuur. We zien uit naar jullie berichten blijven voor jullie bidden. -
20 Januari 2012 - 16:44
De 4 Stuivjes:
Dankbaar zijn we dat jullie goed aangekomen zijn!
Prijs de Heer die gebeden verhoort!
liefs nu even van ons viertjes
sam en roos en rhode wat zijn jullie kanjers!
Een high five, en 2 plingetjes
20 Januari 2012 - 16:48
Dave En Bea:
HEERLIJK !!!! hahahah -
20 Januari 2012 - 17:05
Hans A.:
Leuk, Hans, die mooie verslagen. Zo kan ik me een aardig beeld vormen en ook voor mij veel herkenning. Super dat jullie dit mee mogen maken. Dat jullie niet aan mijn verjaardag hebben gedacht, zal ik jullie maar vergeven, hahaha :-). Veel plezier verder en tot het volgende verslag! -
20 Januari 2012 - 17:08
Lauran:
Jullie hebben het gemaakt!! De finish (bijna) ongeschonden gehaald. Wat een verhalen zeg. Echt uniek en.....excentriek. Dit zal jullie alle 5 je leven lang bij blijven. Hoeveel kun je echt opnemen in die (relatief) korte tijd (op de tijdlijn van jullie leven dan). Wat een klein landje hebben wij dan, niet? Moest vanmorgen om 06.30 van huis weg om om 09.15 in Loppersum te zijn, plaatsje in Groningen, tegen de Dollard aan. Een mega afstand in onze ogen. Maar de moeite waard om zo een bevrijdings conferentie mee te maken en vanavond een Fire-evening met o.a Herman Boon, Matheus van der Steen en Jan Sjoerd Pasterkamp.
Lief 5-tal, ik hoop dat jullie een beetje rust krijgen, om van de lange (pelgrims) reis bij te komen. Een heel goeie en gezegende tijd verder en ik kijk uit naar weer nieuwe, spannende verrassende verhalen. Lauran. -
20 Januari 2012 - 17:10
Timon:
ik laat niet alleen mijn moeder schrijven hoor...
Gelukkig zijn jullie veilig aangekomen en gaat het goed met jullie.
geniaal we moesten erg hard laggen toen we de naam Fred Friemel hoorden. (lekker nuchter)
ik bid voor jullie en veel plezier verder bij jullie nieuwe verblijfplaats.
ik mis je zussie Groeten Timon
(het gaat goed met je vissen) -
20 Januari 2012 - 17:14
Petronella:
Ha Gelukkig
eindelijk dat jullie weer "áan wal staan".
Opnieuw een avontuur welke je meeneemt de rest van je leven
Wat een belevenissen en dan te bedenken dat wij in Nederland al klagen over hoe het treinverkeer hier is geregeld en dat je in de spits soms moet staan
Zo HAns wat stoer van je dat je je tanden laat zien
Zo hoort het natuurlijk ook
Geniet en pas goed op elkaar
Gr x Peet
20 Januari 2012 - 17:17
Anneco:
Hoi Hans en Carolien, deze afgelopen reis in de trein zijn jullie regelmatig in mijn gedachten en gebeden geweest en kennelijk hadden jullie Gods bescherming nodig. Ben trouwens wel heel benieuwd hoe jij eruit ziet als je boos bent Hans! Moet echt indrukwekkend zijn:)!
Nou even alle gekheid op een stokje, prijs de Heer voor Zijn bescherming, Hij is goed!
Nog veel zegen en sterkte
Anneco -
20 Januari 2012 - 17:52
Pa En Ma Euser.:
Lieve (klein)kids en Marloes.
Wij kunnen ook weer wat rustiger slapen. Blij en dankbaar dat jullie weer op de plaats van bestemming zijn!
Wij zijn in de gelukkige positie om te weten hoe Hans eruit ziet als hij zijn tanden laat zien.
Blijf dat vooral in India doen en niet in ons Nederlandje Hans.
Hij had natuurlijk wel gelijk dat Carolien een pareltje is hoor! Maar heb je niet verteld dat we dat allemaal zijn in Zijn ogen.
Geniet nog even daar in het India. Fijne tijd onder Gods zegen.
Groetjes van (o)pa en (o)ma ook aan Marloes -
20 Januari 2012 - 20:10
Ger Doedens:
Zo mensen lief in het echt als gezin dit allemaal te beleven is inderdaad schitterend...en zo met znallen God er voor te danken voor alles wat jullie doormaken en meemaken... inderdaad Zijn Heil aldoor met alle gebeurtenissen klein en groot...te weten Hij is nabij...wat een genade aldoor om zo te beleven....dat onze Schepper voor real is...wherever we are...blijf genieten en dankbaar in Hem je reis voort te mogen gaan tot eer van Hem...die jullie zegent en tot zegen stelt..shalom familie Euser.... in Hem verbonden...take care...and be happy.... -
20 Januari 2012 - 20:13
De Egdommetjes:
Wat |Dankbaar en Blij zijn wij dat jullie deze indrukwekkende treinreis achter de rug hebben. Wat een spanning, ja wij zelfs. Met verschillende vragen lopen wij hier rond, zou het gaan, kunnen ze slapen, vermaken zij zich, en ga zo maar door.
En wat een indrukwekkende verhalen lezen wij. Niet voor te stellen en wat een ervaring!
Het maakt mij hier toch wel erg nieuwsgierig.
Wij wensen jullie weer een mooie tijd en wij mailen gauw weer.
ps. met de kippen gaat het super goed.
21 Januari 2012 - 10:23
Bart En Ria De Weije:
Dag Fam Euser en Marloes
Leuk om dit reisverslag te lezen.
Jullie maken zo heel wat mee.
Gelukkig zit de trein reis er op en jullie zijn een ervaring rijker.
Wensen jullie een fijne tijd toe en Gods zegen en nabijheid,
geniet er van onder Zijn bescherming.
Groetjes en liefs van ons. -
21 Januari 2012 - 19:08
Dirma Van Den Heuvel:
Hallo allemaal, wat een verhalen, wat een spannende reis hebben jullie meegemaakt. Heel mooi om te lezen. Ik blijf jullie volgen. Nog een gezegende reis toegewenst. Groetjes van Dirma -
23 Januari 2012 - 14:48
Tjeerd:
Hopelijk hebben jullie nog een beetje van de reis kunnen genieten. Ik heb wel meer westerse vrouwen over Indiase mannen horen klagen. Anyway; het wordt tijd om de andere blogs te gaan lezen..